HTML

A Kárpát-Magyar Kert

Célom, hogy megosszam egy magyar "világszám" születésének történetét, személyes történetekkel gazdagítva.

Friss topikok

Linkblog

A terv vázlata

2010.09.10. 07:33 életfa

 

A tervet a törvény védi! Minden hozzájárulásom nélküli felhasználás jogkövetkezményt von maga után.

 

Magyar Kert Program

 

Tájgazdálkodási mintagazdaságok országos (Kárpát-medencei) hálózata

 

A program célkitűzése:

A magyar táj sokszínű, komplex, kulturális-gazdasági lehetőségeinek élményszerű és piacképes bemutatását vállaló országos (Kárpát medencei) hálózatának kialakítása, a program céljait támogató települési önkormányzatok, vállalkozók és civil szervezetek bevonásával.

(Kapcsolódó fogalmak: vidékfejlesztés, falufejlesztés, agrikultúra, helyi és kistérségi összefogás, közösségfejlesztés, hagyományápolás, endogén potenciálok, sport és szabadidős programok, vidéki turizmus, ökologikus gazdálkodás, a szerves kultúra oktatása)

 

Definíciók:

  1. Tájgazdálkodás: a konkrét helyi agro-ökológiai sajátosságokra és gazdálkodási hagyományokra alapozott szerves (ökologikus) gazdálkodási forma, melynek fejlesztése a helyi (kistérségi) igények figyelembevételével tehető piacképessé.

  2. Mintagazdaság: a kialakítandó mintagazdaság amellett, hogy a tevékenysége „tájgazdálkodási” jellegű, és piacképes tevékenységet folytat, a konkrét termelési tevékenységét úgy végzi, hogy referenciaüzemként bemutató, tájékoztatási, oktatási feladatokat is ellát.

  3. Kiegészítő tevékenységek: a táji adottságok és a kulturális gyökerek bemutatása érdekében a szűken vett gazdálkodási tevékenységeken túlmenően a mintagazdaságok tevékenységéhez kapcsolódóan a helyi hagyományok gyökereit bemutató kulturális tevékenységek (kézműves, néprajzi, sport, ….) szervezése is kívánatos, kapcsolódva fejlesztve a helyi települési és kistérségi infrastrukturális adottságokat, igényeket.

 

A Programhoz való kapcsolódás lehetőségei:

A Programhoz olyan társulások kapcsolódhatnak, amelyek a célkitűzéseknek megfelelően létre tudnak hozni egy a helyi önkormányzat (kistérségi társulás), vállalkozók és civil szervezetek képviselőiből szervezett helyi Programgondozó Társulást.

 

A Programgondozó Társulás feladata a mintagazdaság területének és az azon zajló gazdálkodásnak a megszervezése (akár meglévő gazdaságokkal való együttműködés formájában) illetve a Programhoz kapcsolódó kiegészítő tevékenységek megszervezése.

 

A Program koordinációja:

A Program országos koordinációját, ez egyes helyi Programok minősítését a

Pilisszántó székhelyű, Dr. Lévai Edit által megbízott Programtanács végzi.

A Programtanács feladatai:

1.) A „Magyar Kert” Program kialakítására vonatkozó mintaterv kidolgozása (minimális követelmények, a helyi csoportok csatlakozási, minősítési és működési feltételei)

2.) Támogatási források szervezése

3.) Tervezési segítségnyújtás a helyi csoportok programjainak kialakításához

4.) Minősítés, ellenőrzés, minőségbiztosítás

 

A Program kidolgozását támogatja (részemről ezt tudom felajánlani, nyilván lehet további támogatókat is találni):

Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozata (Elnök: Dr. Ónodi Gábor)

Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézete (Igazgató: Dr. Ángyán József)

Gödöllő-Pilisszántó, 2007. 01. 11. Dr. Ónodi Gábor – dr. Lévai Edit

Szólj hozzá!

Címkék: magyar kert kárpát kert terv vázlat

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarkert.blog.hu/api/trackback/id/tr782285079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása