HTML

A Kárpát-Magyar Kert

Célom, hogy megosszam egy magyar "világszám" születésének történetét, személyes történetekkel gazdagítva.

Friss topikok

Linkblog

Tönkölybúza

2010.09.20. 06:14 életfa

Pontokba szedtem azokat az adatokat, amelyeket legalább nekünk magyaroknak tudnia kell a tönkölyről:

 

1./ Sokan nem tudják, hogy a tönkölygabona képes pótolni hosszú ideig a húst is.

Erre a közel a húséval megegyező mennyiségű, de annál könnyebben beépülő fehérje tartalma miatt is képes.

 

Ezzel szemben a szójának a fehérjéje rendkívül nehezen épül be.

Kellően nagy mennyiségű szója egyszerre történő bevitele esetén képes az emésztő rendszert összeomlasztani, ami halálhoz vezet. Arról most ne beszéljünk, hogy csak genetikailag módosított szóját használ az ipar. Természetesen papírja mindenkinek van róla, hogy az nem az.

 

Csak gondolatébresztőnek, Magyarország több szóját importált az elmúlt évtizedekben, mint amennyi élelmiszert exportált, akkor is amikor még volt számottevő mezőgazdasági termelés.

 

A szója a kenyérliszttől kezdve, a tejporon át, a feldolgozott húskészítményekig mindenben megtalálható, mert így olcsóbb az előállítása, vagy jobban ki tudják szolgálni a vásárlói igényeket pl. hosszabb ideig friss a kenyér, vagy hideg tejben is oldódik, vagy a húskészítmények több vizet képesek megtartani hosszabb ideig (így akár vizet is vehetünk hús árában).

 

2./ A tönkölyt nem lehet más növénnyel keresztezni, vagy akár más módon genetikailag módosítani, mert a földön egyedülálló genetikai védelmi rendszerrel rendelkezik.

Ennek köszönhetően akár az atomtámadást követően is képes egészséges növényt létrehozni.

 

3./ Mivel ma már tudjuk, hogy a keresztező növénynemesítés (tehát nem a szelekciós) egyenlő a génmódosítás egy fajtájával, ez okozza az allergiás megbetegedések több mint 50%-át (a többit a mesterséges adalékok, vagy más, pl. a sóba kevert kálium, mely így túladagolva súlyos betegségek okozója is, viszont a kevés só fogyasztása a magas vérnyomás elsődleges kiváltója).

Ennek magyarázata az, hogy az így megváltoztatott növényi fehérje idegen ("nem földi eredetű"), a földi emlősök számára, és csak idő kérdése mikor omlik össze az immunrendszer, melynek első jelei az allergiás tünetek. Nem a parlagfűvel van a gond, ez a növény is csak egy vészjelző, mint az égő ház esetén az tűzjelző sziréna! Ha nem így lenne, akkor csupán étrend módosítással nem lehetne meggyógyulni az allergiákból.

 

Ne felejtsük el az elsődleges allergének között szerepel a búzaliszt, mivel a gabona, amiből készült keresztezéssel nemesített (keresztezéssel nemesített = génmódosított). Minden egyéb allergia általában csak következménye az összeomlott immun- és emésztőrendszernek.

 

3./ A fehér tönköly liszt és a teljes kiőrlésű között elsősorban ízében van különbség, melyet az eltérő korpatartalom okoz.

A többi gabonával ellentétben a magjának nem csak a külső rétegeiben találhatók vitaminok és ásványi anyagok, hanem a mag teljes keresztmetszetében. Valamint Niacint is tartalmaz!

Tehát teljes értékű a fehérlisztje is, különös tekintettel arra, hogy rosttartalma még így szétválasztva is eléri a "rosttartalmú" minősítési értéket.

Csak zárójelben említem, hogy rostjainak felépítése is jelentősen eltér a többi gabonáétól.

 

4./ Minden szükséges, kenyér, száraztészta (akár tojás nélkül is), sőt édességek is (mi szőlőcukrot használunk édesítéshez) előállíthatók belőle.

A család kedvence a fehér tönkölylisztből, teljes értékű tejből (min.3.5%-os) készített főzött csokoládé puding. Rengeteget lehet belőle megenni. Könnyen emészthető és teljes értékű élelem.

 

5./ Ezért a 25kg tiszta!!! só (Himlája, vagy kősó pl. erdélyi bányákból) mellett minden magyar családnak mindig legyen otthonában legalább egy zsák (50kg) tönkölyliszt.

Ezekből az időjárási anomáliák miatt várható élelmiszer hiány esetén is képesek teljesen ellátni, pl. 3 fős családjukat kb 3 hónapig.

A liszt minimum 6 hónapig eláll száraz hűvös helyen tárolva (célszerű mint régen a rágcsálók ellen: zsákban, faládában tárolni).

 

6./ Hiánybetegségek megszüntetését is segíti, pl. kitűnő az elsősorban nőknél jellemző vashiány megszüntetésére is.

 

7./ Nem utolsósorban a belőle készített ételek nem hízlalnak!

 

A kereskedelemben kapható "tönkölyliszt" sajnos nem az amiről itt írtam!

 

(Beszerzési lehetőségről e-mailben.)

 

BZ

 

Szólj hozzá!

Címkék: allergia tárolás tönkölybúza tönköly élettani hatásai

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarkert.blog.hu/api/trackback/id/tr572309124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása